Wat is orthomanipulatie?

Veel klachten in het bewegingsapparaat (rug, hoofd, nek, armen, benen) ontstaan door kleine afwijkingen in het bekken of in de wervelkolom. Deze afwijkingen kunt u niet zien, maar ze kunnen wel pijn en andere problemen veroorzaken.

De Amsterdamse arts M. Sickesz ontwikkelde in de zestiger jaren een methode om deze afwijkingen te behandelen. Die methode leverde zulke goede resultaten op, dat zij samen met andere artsen de behandelwijze verder ging ontwikkelen. Zo ontstond de orthomanipulatie. Deze term komt van orthos: juist, recht of gezond, en van manipuleren: behandelen, beinvloeden.

De methode is gebaseerd op de aanname dat het bewegingsapparaat in aanleg symmetrisch van bouw is en dat afwijkingen van de symmetrie (oftewel: scheefheid) tot klachten kunnen leiden. De arts voor orthomanipulatie streeft er dus naar de asymmetrie op te zoeken en zo goed mogelijk te behandelen.

OrthoManuele Geneeskunde wordt ingezet bij verschillende klachten van het bewegingsapparaat, met of zonder duidelijke oorzaak. De meest voorkomende op het spreekuur van de arts OMG zijn:

- (lage) rugpijn
- nekpijn
- hernia
- whiplash
- hoofdpijn
- schouder- en armklachten

 

Behandelaars

Blessures